۱۰ تا از بهترین بازی های تقویت حافظه کودکان
بازی های تقویت حافظه کودکان راهی سرگرمکننده برای بهبود رشد حافظه و تقویت فرآیند یادگیری هستند. این بازیها کودکان را در یادآوری اطلاعات اعم از تصاویر، کلمات یا صداها به چالش میکشند و توانایی آنها را برای حفظ و بازیابی اطلاعات تقویت میکنند. با بهترین دبستان پسرانه منطقه 3 همراه شوید تا ۱۰ بازی تقویت […]
توضیحات
بازی های تقویت حافظه کودکان راهی سرگرمکننده برای بهبود رشد حافظه و تقویت فرآیند یادگیری هستند. این بازیها کودکان را در یادآوری اطلاعات اعم از تصاویر، کلمات یا صداها به چالش میکشند و توانایی آنها را برای حفظ و بازیابی اطلاعات تقویت میکنند. با بهترین دبستان پسرانه منطقه 3 همراه شوید تا ۱۰ بازی تقویت حافظه کودکان را معرفی کنیم.
1. پازل
پازل بر مهارتهای حل مسئله از جمله منطق، تشخیص الگو، حل توالی، تشخیص فضایی و تکمیل کلمات تاکید دارد. این بازی کودکان را به استفاده از حافظه خود به روشهای مختلف به چالش میکشد. بنابراین کودکان میتوانند حافظه کاری، حافظه بلندمدت و حافظه دیداری خود را با آن بهبود بخشند.
2. بازی تطبیق
این بازی تقویت حافظه کودکان دبستانی مستلزم آن است که بچهها مکان اشیا یا تصاویر را در یک صفحه بازی به خاطر بسپارند. سپس برای یافتن جفت بین این موارد ارتباط برقرار کنند. کودکان از طریق بازیهای مکرر، میتوانند حافظه دیداری، حافظه کوتاهمدت و حافظه کاری خود بهبود بخشند. مهارتهایی که همگی برای موفقیت در محیطهای شخصی و تحصیلی حیاتی هستند. بازی های تقویت حافظه کودکان تطبیقی انواع مختلفی مانند تطبیق تصاویر، شکل یا رنگ دارد.
3. بازیهای حافظه آنلاین
بازیهای آنلاین آموزشی بسیار راحت و جذاب هستند و برخی از آنها به رشد مهارتهای حافظه در کودکان کمک میکنند. این یک فرصت عالی برای استفاده حداکثری از زمان صرف شده بچهها با گوشی و تبلت است. بازیهای آنلاین تقویت حافظه را میتوان در رایانه، تبلت یا تلفن هوشمند در هر مکان و هر زمان انجام داد.
شما تعداد زیادی بازی آنلاین خواهید یافت، اما بازی تقویت حافظه کودکان دبستانی مورد علاقه ما Memory Train نام دارد. در این بازی چندین عدد در مقابل شما ظاهر میشود که باید آنها را به خاطر بسپارید و به همان ترتیب فشار دهید. برای هر زنجیره موفق از اعداد، امتیاز دریافت میکنید. با پیشرفت در بازی، اعداد به شکل پیچیدهتری ظاهر خواهند شد.
4. بازی 5 ثانیه
بازی 5 ثانیه یکی از بازیهای مورد علاقه در مهمانی و دورهمیهای خانوادگی است. قوانین این بازی بسیار ساده سرراست است. ابتدا از بازیکنان یک سوال ساده پرسیده میشود و آنها 5 ثانیه فرصت دارند تا 3 پاسخ به آن بدهند. اگر بازیکن قبل از اتمام زمان تمام پاسخها را ندهد، امتیازی دریافت نمیکند. شما بهراحتی میتوانید این بازی را با بچههای دبستانی انجام دهید، فقط کافیست زمان پاسخدهی را به 10 ثانیه افزایش دهید.
5. بازی قصهگویی
قصهگویی از جمله بازی های تقویت حافظه کودکان عالی محسوب میشود. در این بازی یک نفر شروع به گفتن داستان میکند و سپس در یک نقطه خاص متوقف میشود. سپس، سایر بازیکنان باید به نوبت داستان را ادامه دهند و سعی کنند تا حد امکان جزییات بازی را به خاطر بسپارند. درنهایت کودک باید به سوالات پرسیده شده درباره داستان پاسخ دهد.
6. بازی جفت سازی
بازی جفت سازی شامل ورق زدن کارتها و تلاش برای یافتن جفت تصاویر یا کلمات منطبق است. شما میتوانید چنین کارتهایی را خودتان در خانه تهیه کنید یا برای کودکان بزرگتر از واژگان جدید انگلیسی یا فارسی روی فلش کارتها بهره ببرید.
7. پیکشنری
پیکشنری از جمله بازی های تقویت حافظه کودکان است که به رشد مهارتهای حافظه در آنها کمک میکند. در این بازی یک بازیکن باید کارتهایی که بیانگر یک کلمه یا عبارت هستند را نقاشی کند. سپس سایر بازیکنان باید حدس بزنند که کلمه یا عبارت چیست. داستاننویسی میتواند مهارتهای حافظه را از نظر تشخیص کلمه، حافظه بصری، مهارتهای مشاهده و تفکر خلاق توسعه دهد.
8. حرکت جام بازی
سه فنجان پلاستیکی یکسان را در یک خط روی میز قرار دهید. سپس یک شی کوچک را زیر یک فنجان قرار دهید، به کودک خود اجازه دهید ببیند آن شی زیر کدام فنجان است. سپس فنجانها را با لغزاندن آنها روی میز، جابجایی سریع آنها به جلو و عقب و دور تا دور بر هم بزنید. هنگامی که حرکت فنجانها را متوقف کردید، کودک باید اعلام کند که آن جسم اکنون زیر کدام فنجان قرار دارد.
9. بازی کارآگاه
این یک بازی است که در آن یک نفر یک شی درون خانه را توصیف میکند و دیگران باید بر اساس حافظه خود آن را حدس بزنند. این بازی برای بهبود مهارتهای مشاهده و حافظه طراحی شده است و راهی عالی برای گذراندن زمان در یک سفر طولانی با ماشین یا یک بعد از ظهر خستهکننده خواهد بود.
10. جدول کلمات متقاطع
کودکان با تکمیل جدول کلمات متقاطع مناسب سن خود میتوانند یادآوری اطلاعات مهم مانند واژگان انگلیسی، رویدادهای تاریخی و مکانهای جغرافیایی را بهبود بخشند. این مورد از بازی های تقویت حافظه کودکان یک سرگرمی عالی برای تعطیلات، هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان است.
فواید انجام بازی های تقویت حافظه کودکان
انواع بازی تقویت حافظه کودکان دبستانی فواید زیادی برای رشد کودکان دارند. این بازیها به تقویت رشد شناختی، بهبود تمرکز و تشویق به حل مسئله یاری میرسانند. همچنین مهارتهای اجتماعی کودکان را توسعه میدهند و حتی در تحریک مغز آنها موثر هستند.
1. توسعه شناختی
توانایی به خاطر سپردن اطلاعات و یادآوری آنها در زمان بعدی یک مهارت بسیار مهم است. بدون توانایی به خاطر سپردن، یادگیری چیزهای جدید، ایجاد روابط یا شرکت در فعالیتهای روزانه دشوار خواهد بود. بازی های تقویت حافظه کودکان میتوانند با بهبود حافظه کوتاهمدت و بلندمدت کودک به رشد شناختی او کمک کنند.
در حین انجام بازیهای حافظه، کودکان احتمالا باید یک سری آیتمها یا اعداد و همچنین محل تعلق آنها را به خاطر بسپارند. سپس از کودک خواسته میشود تا این موارد را به خاطر بیاورد که به توسعه مهارتهای حافظه او کمک خواهد کرد.
2. تمرکز بهبود یافته
همانطور که کودکان بازیهای حافظه را انجام میدهند، باید روی یک کار خاص تمرکز کنند. ممکن است از آنها خواسته شود موارد، اعداد یا نمادهای خاصی را به خاطر بسپارند، یا ممکن است مجبور شوند روی قوانین بازی تمرکز داشته باشند. هر سه این وظایف نیاز به تمرکز کودک روی یک فعالیت خاص دارد. کودکان با تمرکز بر این فعالیتها میتوانند مهارت خود را در تمرکز کردن بهبود بخشند. همچنین مدیریت حواسپرتی را یاد میگیرند که مهارت مهمی برای زندگی در قرن بیست و یکم است.
3. تفکر خلاق و حل مسئله
همانطور که بچهها مشغول بازی های تقویت حافظه کودکان هستند، احتمالا ایدههای خلاقانهای به ذهنشان میرسد و مشکلات را خودشان حل میکنند. همچنین مجبور هستند تا خارج از چارچوب فکر کنند و از مهارتهای حل مسئله برای موفقیت در بازی بهره ببرند. ضمنا این نوع بازیها به کودکان آزادی کشف راهحلهای مختلف را میدهند و آنها را به خلاقیت تشویق میکنند.
4. مهارتهای اجتماعی
وقتی کودکان با دوستان یا اعضای خانواده بازی مفید برای حافظه انجام میدهند، احتمالا مهارتهای اجتماعی آنها پرورش مییابد. کودکان برای موفقیت در این بازیها باید با دیگران ارتباط برقرار کنند و بر آنها تاثیر بگذارند. بنابراین میتوانند یاد بگیرند که چگونه با دیگران به شیوهای مثبت و سازنده تعامل داشته باشند.
5. تحریک مغز
بچهها با انجام بازی های تقویت حافظه کودکان مغز خود را به شیوهای مثبت تحریک میکنند. زیرا این بازیها حتی ممکن است از ایجاد زوال عقل در افراد مسن هم جلوگیری کند. هنگامی که کودکان در حال انجام بازیهای حافظه هستند، مغز خود را هم تمرین میدهند که موجب بهبود عملکرد ذهنی آنها میشود.
جمع بندی
گنجاندن بازی های تقویت حافظه کودکان در برنامههای روزمره میتواند به طور قابل توجهی رشد شناختی آنها را تقویت کند. چنین بازیهایی نهتنها تفکر انتقادی و مهارتهای حل مسئله را تقویت میکنند، بلکه تعامل اجتماعی و هوش هیجانی را نیز ارتقا میدهند. با درگیر کردن کودکان در فعالیتهای سرگرمکننده و محرک، والدین و مربیان میتوانند حفظ و قابلیتهای یادگیری بچهها را افزایش میدهد. سرمایهگذاری روی این بازیها راه را برای فردایی درخشان تر و موفقتر هموار خواهد کرد.
سوالات متداول
- چه گروه سنی بیشتر از بازی های تقویت حافظه کودکان سود می برد؟
بازی های تقویت حافظه کودکان در تمام سنین مفید هستند. اما آنها بهویژه برای کودکان پیش دبستانی و دانش آموزان ابتدایی (سنین 3 تا 8 سال) موثر هستند.
- بازی های تقویت حافظه کودکان چگونه مهارتهای شناختی را بهبود می بخشد؟
این بازیها، با به چالش کشیدن بچهها برای یادآوری اطلاعات، تشخیص الگوها و توسعه تفکر استراتژیک، مهارتهای شناختی را در آنان تقویت میکنند.
- آیا بازی های تقویت حافظه کودکان میتوانند از مهارتهای اجتماعی پشتیبانی کنند؟
بله، بسیاری از بازی های تقویت حافظه کودکان برای بازیهای گروهی، تقویت کار گروهی و ارتباط و همکاری بین کودکان و بزرگترها طراحی شدهاند.